Romana

Cos cumparaturi

0 produs(e) - 0,00Lei
Cosul de cumparaturi este gol!
Mariana Cojocaru CADOURI SALE!!! NOUTĂȚI! AJUTOR ! ROMANIA Medici CALD articole
Bolile aparatului auditiv

Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

In toate anotimpurile anului si, mai ales, in sezoanele reci apar, cu frecventa sporita, diverse afectiuni ale urechii, un organ de o mare complexitate si sensibilitate.

Tinand seama importanta acestui organ si de multiplele functiuni exercitate sunt necesare cateva detalii privind anatomia si fiziologia  urechii umane.

Partile mari componente constau din 3 segmente distincte ale urechii: externa, medie si interna.

a. Urechea externa este alcatuita din:

  • pavilionul auricular;
  • conductorul auditiv extern.

b. Urechea medie este formata din:

  • casa timpanului – cavitate limitata spre exterior de membrana timpanului ce comunica, in spate, cu sistemul de cavitati aeriene mastoidiene si in fata cu rinofaringele prin intermediul trompei Eustachio;
  • lantul oscioarelor auditive (ciocanul, nicovala si scarita).

c. Urechea interna (labirintul) format din:

  • labirintul osos (cavitate sapata in stanca osului temporal ce contine un lichid numit endolimfa);
  • melcul din partea anterioara a labirintului;
  • fereastra ovala si fereastra rotunda de pe peretele extern al labirintului osos.

Functiile fiziologice ale urechii permit perceperea vibratiilor sonore care provoaca vibrarea timpanului, cu trasmitere, prin lantul oscioarelor auditive, pana la lichidul endolimfatic si la scarita care are miscari ritmice in fereastra ovala.

La nivelul melcului se gasesc celule senzoriale auditive care transforma energia sonora in impulsuri nervoase. Acestea sunt conduse, pe caile nervoase auditive, pana la scoarta cerebrala (lobul temporal) unde are loc formarea senzatiei auditive. Un alt component important (labirintul posterior) participa la mentinerea echilibrului corpului.

Principalele boli ale aparatului auditiv sunt: [clic pe denumiri pentru detalii]

sursa articol: farmacia-verde.ro

Scrie o recenzie

Nume:


Recenzie: Nota: HTML nu este interpretat!

Rating: Prost           Bun

Introdu codul in casuta urmatoare:

Mariana Cojocaru deține drepturile de proprietate asupra întregului conținut: imagini, texte, înrgistrări video, dacă în conținutul acestora nu este altfel specificat. Preluarea, distribuirea, copierea, reproducerea oricărui material conținut în acest site (imagini, text, înregistrări video, fără a se rezuma la acestea) sunt permise doar cu citarea completă și corectă a sursei de preluare (www.mariana.ro) și a autorului așa cum este specificat. Reproducerea oricărui material conținut de acest site fără citarea explicită a sursei și autorului va fi considerată încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și va fi probă în cazul unei acțiuni în instanță.