Romana

Cos cumparaturi

0 produs(e) - 0,00Lei
Cosul de cumparaturi este gol!
Mariana Cojocaru CADOURI SALE!!! NOUTĂȚI! AJUTOR ! ROMANIA Medici CALD articole

Pe aripi de poveste la Hanul Ancuței

Pe aripi de poveste la Hanul Ancuței

Autor: s1234

Ca voi toti, si eu am citit Hanul Ancutei in liceu si mereu mi-am dorit sa ajung in locul descris de Mihail Sadoveanu, locul acela magic si atemporal in care povestea intalneste realitatea.

HANU' ANCUȚEI
Adresa: E85, judetul Neamt 

Tel.: 0233.781.400 / 0744.548.075 Email: office@hanu-ancutei.ro

Ocazia mi s-a oferit intr-o zi superba de august cand am plecat spre manastirile din Bucovina. Asa ca ne-am urcat in masina si am pornit la drum. Mi-am luat la mine cartea lui Sadoveanu, eram foarte curioasa sa vad daca se regasesc asemanari la fata locului intre ceea ce a scris autorul si hanul propriu-zis. Descrierea lui Sadoveanu este urmatoarea:

„Apoi, într-adevar, împaratul-Alb si-a ridicat muscalii lui împotriva lumii pagâne, si, ca sa se împlineasca zodiile, a daruit Dumnezeu rod în podgoriile din tara-de-Jos de nu mai aveau vierii unde sa puie mustul. s-au pornit din partile noastre carausii ca s-aduca vin spre munte, s-atuncea a fost la Hanul Ancutei vremea petrecerilor si a povestilor. Taberele de care nu se mai istoveau. Lautarii cântau fara oprire. Când cadeau unii, doborâti de truda si de vin, se ridicau altii de prin cotloanele hanului. S-atâtea oale au farmat bautorii, de s-au crucit doi ani muierile care se duceau la târg la Roman. Si, la focuri, oameni încercati si mesteri frigeau hartane de berbeci si de vitei, ori pâr-pâleau clean si mreana din Moldova. Iar Ancuta cea tânara, tot ca ma-sa de sprâncenata si de vicleana, umbla ca un spiridus încolo si-ncoace, rumana la obraji, cu catrinta-n brâu si cu mânicile suflecate: împartea vin si mâncari, râsete si vorbe bune. Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pâna colo, si niste porti ferecate cum n-am vazut de zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor…La vremea de care vorbesc, era însa pace în tara si între oameni buna-voire. Portile stateau deschise ca la Domnie. si prin ele, în zile line de toamna, puteai vedea valea Moldovei cât batea ochiul si pâclele muntilor pe paduri de brad pâna la Ceahlau si Halauca. Iar dupa ce se cufunda soarele înspre tarâmul celalalt si toate ale departarii se stergeau si lunecau în tainice neguri, focurile luminau zidurile de piatra, gurile negre ale usilor si ferestrelor zabrelite. Contenea câte un rastimp viersul lautarilor, si porneau povestile…”

Am pus masina in parcarea arhiplina a hanului, parcarea ce altadata servea ca loc de adapost si odihna carutelor, oamenilor si vitelor, astazi musteste de masini romanesti sau straine venite din colturi diferite ale lumii pentru cateva ceasuri de povesti, un pahar de vin si o mancare delicioasa.

Aerul ancestral al zonei te izbeste de cum pui piciorul pe pamantul Ancutei de altadata, cum ii zicea Sadoveanu in carte. In fata intrarii in han se afla un soi de piata cu produse ale mestesugarilor locali, de unde puteti achizitiona o multime de suveniruri. Foarte specifice zonei sunt obiectele din trestie si papura impletita: scaune, mese, canapele, cosuri, etc.

...
Incinsi de atmosfera, de povesti si de vinul bun, mai ca n-am mai fi vrut sa plecam la drum. Din fericire, hanul dispune si de un hotel, Hotelul Roman, unde te poti odihni linistit. O camera cu pat matrimonial si decor traditional este 130 ron cu mic dejun inclus.

Insa cum drumul nostru nu se oprea acolo, ne-am luat la revedere de la domnul profesor caruia i-am promis o vizita la Suceava si ne-am indreptat spre masini. Cand am privit ultima data spre han, mi s-a parut ca din spatele usilor de stejar imi zambea cealalta Ancuta, Ancuta cea de altadata….

Am ajuns la concluzia ca Hanul Ancutei este, a fost si va fi mereu un loc al povestilor, un loc in care oamenii comunica si se cunosc, un loc in care se leaga prietenii.

Autor: s1234
(fotografiile aparțin autoarei)

Scrie o recenzie

Nume:


Recenzie: Nota: HTML nu este interpretat!

Rating: Prost           Bun

Introdu codul in casuta urmatoare:

Mariana Cojocaru deține drepturile de proprietate asupra întregului conținut: imagini, texte, înrgistrări video, dacă în conținutul acestora nu este altfel specificat. Preluarea, distribuirea, copierea, reproducerea oricărui material conținut în acest site (imagini, text, înregistrări video, fără a se rezuma la acestea) sunt permise doar cu citarea completă și corectă a sursei de preluare (www.mariana.ro) și a autorului așa cum este specificat. Reproducerea oricărui material conținut de acest site fără citarea explicită a sursei și autorului va fi considerată încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și va fi probă în cazul unei acțiuni în instanță.