Romana

Cos cumparaturi

0 produs(e) - 0,00Lei
Cosul de cumparaturi este gol!
Mariana Cojocaru CADOURI SALE!!! NOUTĂȚI! AJUTOR ! ROMANIA Medici CALD articole

Trichinoza

Trichinoza

Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Este o afectiune parazitara foarte grava provocata de Trichinella spiralis, un nematod filiform, lung de 1,5 mm (masculul) si 3-4 mm (femela). Infestarea se face prin consumul carnii de porc, mistret sau urs care contine larve inchistate. Ajunse in intestine, larvele se fixeaza in mucoasa duodenului. In cateva zile se maturizeaza iar femelele patrund in vilozitatile intestinale si depun numeroase larve care intra in circulatia sanguina prin vasele limfatice si vena porta.

Agravarea bolii incepe din momentul fixarii in muschii striati unde, timp de 4 saptamani, se inchisteaza si elibereaza toxine.

Dupa localizarea in intestine, bolnavul are dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree si febra iar dupa fixarea in muschi apar dureri musculare spontane, eruptii cutanate, alergii, stari de sufocare, edeme ale fetei si pleoapelor precum si tulburari legate de localizarea larvelor in corp (cerebrale, cardiace, respiratorii, renale sau hepatice), cu evolutii, uneori, spre mortalitate (pana la 5 %).

Diagnosticul se pune pe baza examinarii carnii consumate, prin biopsia musculara, examen histopatologic si reactii serologice de precipitare.

Tratamentul terapeutic

Se face cu preparate purgative si vermifuge, urmarind evacuarea parazitilor.

Intern se beau 3-4 cani pe zi ceai de cretisoara cu cate o lingurita de bitter suedez.

Extern se fac frectii si comprese musculare cu tinctura de traista ciobanului sau cu ulei de cretisoara.

La orice suspiciune de boala se va anunta serviciul sanitar-veterinar pentru controlul carnii de porc in abatoare, consumarea carnii numai dupa fierbere sau prajire suficienta sau congelarea carnii timp de minim 24 ore pentru distrugerea chistilor.

sursa articol: farmacia-verde.ro

Scrie o recenzie

Nume:


Recenzie: Nota: HTML nu este interpretat!

Rating: Prost           Bun

Introdu codul in casuta urmatoare:

Mariana Cojocaru deține drepturile de proprietate asupra întregului conținut: imagini, texte, înrgistrări video, dacă în conținutul acestora nu este altfel specificat. Preluarea, distribuirea, copierea, reproducerea oricărui material conținut în acest site (imagini, text, înregistrări video, fără a se rezuma la acestea) sunt permise doar cu citarea completă și corectă a sursei de preluare (www.mariana.ro) și a autorului așa cum este specificat. Reproducerea oricărui material conținut de acest site fără citarea explicită a sursei și autorului va fi considerată încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și va fi probă în cazul unei acțiuni în instanță.